New Patients

651-615-0777

Chew On This

Good Nutrition = Good Oral Health
Research shows that healthy teeth and good oral health are directly linked to what you eat and drink on a daily basis. Take this nutrition quiz and see how many you can get correct and more importantly, how many you have integrated into your daily life.

1.How many servings of vegetables do we need each day?
A) 6-11 B) 2-3 C) 3-5 D) 1-2

2. What Vitamin is known as sunshine vitamin?
A) Vitamin D B) Vitamin K C) Vitamin C D) Vitamin B12

3. What is fluoride?
A) A man-made chemical B) A natural mineral found in drinking water C) A volcanic ash D) Bacteria

4. Which of the following nutrients is needed to build and maintain the structural components of the body?
A) Carbohydrates B) Fat C) Fiber D) Protein

5. The dairy group (milk, cheese and yogurt) are important for_____?
A) Healthy skin B) Improved vision C) Building strong bones and teeth D) Building muscle

6. Foods from the meat, poultry, fish, dry beans, eggs and nuts group are an important source of ________?
A) Iron B) Fiber C) Beta Carotene D) Calcium

7. Which of these is NOT considered a nutrient?
A) Vitamins B) Minerals C) Fiber D) Fats

8. Which of these is added to the food label because people sometimes don’t eat ENOUGH of this?
A) Fat B) Calcium C) Sodium D) Cholesterol

9. Which of these foods or drink have antibacterial qualities that help prevent tooth decay?
A) Green Tea B) Coffee C) Broccoli D) Lemons

10. This nutrient is needed for a healthy immune system.
A) Fiber B) Vitamin K C) Fluoride D) Vitamin C

11. If you do not get enough iron…
A) Your skin will be dry and flaky B) Your eyesight will be poor C) You will feel tired and weak D) You will have soft bones

12. Eating too many sugary foods may cause. . .
A) Diabetes B) Hypertension C) Tooth decay D) Hair Loss
See below for answer key.

Answer Key:
1) C  2) A  3) B  4) D  5) C  6) A  7) C  8) B  9) A  10) D  11) C  12) C

More Posts

What Are the 10 Biggest Causes of Sensitive Teeth?

Tooth Pain Can Affect Your Eating, Drinking, and Breathing Habits. Tooth sensitivity is one of the most common complaints among dental patients. When you have sensitive teeth, certain activities, such as brushing, flossing, eating and drinking, can cause sharp, temporary pain in your teeth. Sensitive teeth are typically the result

Sealants Can Stop Cavities Before They Begin

This Simple Process Can Save You From Future Fillings Dental sealants act as a barrier to prevent cavities. They are a plastic material usually applied to the chewing surfaces of the back teeth (premolars and molars) where decay occurs most often. Thorough brushing and flossing help remove food particles and

Root Canals: Facts and Fiction

Not as Painful as You Might Think and Important for a Healthy Smile. Ever hear someone say ‘I would rather have a root canal than do that,’ referring to undergoing an excruciating dental process instead of doing something even more horrible? The truth is most people report less pain than

12 Significant and Quirky Facts That Make Flossing Essential!

How important is flossing in the health of your teeth? According to the Academy of General Dentistry (AGD), flossing is the single most important weapon against plaque. In fact, it can be even more important than brushing (and takes less time!) when it comes to preventing tooth loss, cavities, and

Schedule an Appointment

Fill out the form below and will be in touch with you soon!